Vabimo vas na otvoritev razstave »TRES FACIUNT COLLEGIUM« Irene Gajser, Cvetke Hojnik in Zdravka Milića,

v sredo, 13. 3., ob 18. uri, v Galerijo DLUM, Židovska ul. 10, Maribor.

 

Otvoritveni nagovor: Mario Berdič Codella.

 

Gre za edinstveno postavitev v Galeriji DLUM, ki prinaša dobrodošlo osvežitev tudi v celoten mariborski kulturni prostor.

Mario Berdič Codella

 

Avtorji o svojem delu:

»Ko opazujem satelitske posnetke našega planeta z vesolja, me navdaja navdušenje nad osupljivo lepimi podobami na Zemlji. Upodobitve le teh sem se lotila na lesenih nosilcih v obliki kroga in kvadrata. Podlaga za nadaljnje ustvarjanje je naravni granulat, ki mi daje velike možnosti izražanja, saj na trenutke izgleda, da z razgradnjo površine sestavljam mozaike. Pa jih (zaenkrat) ne. Ko se spustimo z vesolja nižje, na Zemljo, pa te geometrijske oblike postanejo vedute, najsi bodo razpadajoče hiše v Istri ali bolj urejene vedute mesta ... Vseskozi me na mojih delih najbolj spremljata kvadrat in krog. Zraven drugih geometrijskih oblik sta temeljna simbola, ki posegata v vse oblike življenja, prostora in časa. Kvadrat je statičen in je simbol urejenosti in miru. Krog pa kot eden najpomembnejših simbolov popolnosti predstavlja začetek in konec, je simbol transcendentnega sveta, simbol življenja, poudarja celovitost in popolnost. Popolnosti simbolike kroga ne moremo nikoli doseči, lahko se ji samo približamo. Ta kozmični geometrijski ples je zame gonilo mojega ustvarjanja.«

Irena Gajser

 

»V delih pripovedujem o za življenje bistveni polarnosti prepletenih življenj in večplastnosti vsakega bitja. Raziskujem tehnike tradicionalnega likovnega ustvarjanja. Dela nastajajo sistematično in študiozno, za pripoved osebnih doživljanj pa uporabljam tekstilne, slikarske, naravne organske in že uporabljene ali zavržene materiale. Raziskujem odseve temin, dela delujejo minimalistično in kot protiutež, kot dragocena priložnost, da usmerimo svojo pozornost vase, pridobimo čas za kontemplacijo in se znamo zazreti v globino.«

Cvetka Hojnik

 

»Vstopam v svetove drugih, premaknjenih realnosti in drugačnih resnic, kjer je vse ustavljeno, breztežno in

izven časa; kjer se prepletajo oddaljene preteklosti in oddaljene prihodnosti; kjer so vidna svetlobna sevanja in

goste energije; kjer se odkrivajo skrite resnice, povezane z našim prepoznavnim istrskim pejsažem, nad katerim se postopoma razkrivajo novi - stari svetovi, v katerih tudi mi sodelujemo.«

Zdravko Milić

 

 

BIOGRAFIJA – IRENA GAJSER

Diplomirala in magistrirala je na Arthouse College of Visual Arts v Ljubljani (pri prof. akad. slik. Darku Slavcu, grafik spec. in doc. Maticu Kosu, mag. lik. umet.). Med leti 2011 in 2019 je bila predsednica Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM). Je članica DLUM in ZDSLU. V priznanih galerijah in razstaviščih je sodelovala na preko 30 samostojnih razstavah doma in v tujini (Avstrija, Italija, Srbija, Hrvaška, Nemčija; Miheličeva galerija, Galerija DLUM, Galerija ZDSLU, Državni zbor RS, Institut Jožef Stefan, Kosovelov dom, Grasslov stolp, Sinagoga Maribor, Galerija Razvid Zaprešić, Galerija La Roggia, Pordenone ...) ter na preko 100 skupinskih razstavah doma in v tujini (KGLU (Slovenj Gradec), Pilonova galerija (Ajdovščina), Korotan (Dunaj, Avstrija), Kulturhaus Bruck na Muri (Avstrija), Evropski parlament (Bruselj, Belgija), Galerija Meštrović (Zagreb in Vis, Hrvaška), Galerija La Roggia (Pordenone, Italija), Savremena galerija Subotica, Umetnička galerija Kruševac (Srbija), Galerija Képtár (Sombotel, Madžarska), Galerija mesta Olkusz (Poljska), Nemčija, BiH ...). Je dobitnica priznanj ter nagrajenka DLUM za leto 2014. Živi in ustvarja v Mariboru na področju slikarstva in keramike.

 

BIOGRAFIJA – CVETKA HOJNIK

Cvetka Hojnik se je rodila v Murski Soboti. Po končani gimnaziji nv Murski Soboti je diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, Oddelek za tekstilstvo, študijski program oblikovanja tekstilij in oblačil (mentor red. prof. Darko Slavec, akad. slik., graf. spec.). Študirala je tudi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (prof. Gorenec, prof. Vogelnik). Z nalogo En Soph: Asemblaži in teksturiranje skozi fraktale kabale je pridobila na Šoli za slikanje in risanje naziv magistrica likovnih umetnosti. Za svoje ustvarjanje je prejela več nagrad in priznanj, med drugim tudi nagrade DLUM-a (Društva likovnih umetnikov Maribor) 2006, 2014, 2019 in 2023. Vsako delo Cvetke Hojnik je tako materialna in vizualna provokacija k uvidu popolnosti intimne biti slehernika, hkrati pa njegove povezanosti in ne ločenosti od sočloveka. Aktivno sodeluje z »eine art galerie«, Bad Ems, Nemčija in kuratorjem Petrom Hofmannom. https://eine-art galerie.de/collections/cvetka-hojnik Leta 2013 je imela pregledno razstavo svojih del v Galeriji – Muzej  Lendava. Ob tej priložnosti je izšla njena monografija in podelitev priznanja za kulturne dosežke doma in v tujini. Je članica Društva likovnih umetnikov Maribor, Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, Avstrijskega društva likovnih umetnikov ter Društva mednarodnih svobodnih umetnikov. Živi in ustvarja v Lendavi, Slovenija.

 

BIOGRAFIJA – ZDRAVKO MILIĆ

Zdravko Milić je rojen leta 1953 v Labinu. Srednjo šolo zaoblikovanje, smer grafika, je končal leta 1973 v Splitu. Leta 1977 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah v razredu profesorja Carmela Zottija. V tehniki mozaika se je strokovno izpopolnjeval na École Nationale Supérieure des Beaux- Arts v Parizu v razredu profesorja Ricarda Licata (1988). Je avtor več grafičnih map. Na študijskih potovanjih je bil v Parizu (Cité des Arts), v Avstraliji in na Portugalskem. Od leta 1978 do 2006 je deloval kot samostojni umetnik. Od leta 2006 do 2020 je bil zaposlen kot redni profesor na Akademiji uporabnih umetnosti Univerze na Reki (Hrvaška). Hrvaško je predstavljal na številnih mednarodnih projektih in razstavah. Razstavljal je na 103 samostojnih razstavah. Leta 2018 je izšla monografija o njegovem delu v izdaji MMSU Istre, katere besedilo je napisal Mladen Lučić. Razen tega je sodeloval na več kot 600 skupinskih razstavah doma in v tujini. Sodeloval je tudi na številnih mednarodnih slikarskih in kiparskih simpozijih ter prejel 56 nagrad in priznanj za svoje delo, med drugimi v Sloveniji leta 1997 veliko odkupno nagrado na Ex Temporu v Piranu ter nagradi na 5. in 10. Mednarodnem likovnem festivalu v Kranju (Digitalna podoba in klasična slika 2015 in Urbani pejsaž 2021). Njegova dela se nahajajo v pomembnih hrvaških in svetovnih zasebnih in muzejskih zbirkah. Je član HDLU Rijeka in HDLU Zagreb. Živi in dela v Labinu, Hrvaška. Ustvarjalnost Zdravka Milića je od davnin opozarjala na ekološko in duhovno kontaminacijo sodobnega človeka. Umetnik v svojih delih naredi še korak naprej, prinašajoč vizije druge resničnosti in slutnje bližnje prihodnosti. Ko opazuje svet okoli sebe, Milić vidi svet takšen, kakršnega vztrajno nočemo razumeti. Čeprav je kritičen, ni nujno pesimističen, ampak je navdihnjen s teorijami Zacharije Sitchina in Davida Ickea. Milić obravnava svoje umetniško delo kot opozorilo, vendar tudi kot izhodišče za razpravo, pri tem pa se spušča v sfere vzporednih svetov, ki lebdijo na meji med fikcijo in resničnostjo.

 

 

SKUPINSKA RAZSTAVA TRES FACIUNT COLLEGIUM

(TRIJE SO DRUŠČINA) SKUPINE ZIC

Gre za prvo razstavo najnovejše likovno-ustvarjalne skupine, vključujoč Ireno Gajser, Cvetko Hojnik in Zdravka Milića iz Hrvaške, ki se kot druščina ZIC predstavljajo v Galeriji DLUM. To je avtorska razstava, ki jo kurirata dve umetnici v sodelovanju s tretjim umetnikom povsem samostojno, saj so vsi združili svoja dela na povsem inovativen način, deloma načrtno, deloma spontano, odvisno od sinergijskega součinkovanja likovnih del neposredno v galerijskem prostoru med samo postavitvijo. Koncept razstave ohranja identiteto vsakega posameznika, hkrati pa se združujejo v nekaj povsem novega, kot so na primer »neskončni« adicijski frizi manjših pravokotnih formatov, popolnoma precedenčna je tudi skupna umestitev likovnih del na površino tristranih enometrskih prizem. Sicer pa je skupna značilnost vseh treh protagonistov globoko doživljanje in hkrati upodabljanje vesolja ter seveda zemlje iz lastnih vidikov, ne samo likovnih, marveč tudi filozofskih. Irena Gajser se predstavlja s t. i. tondi, okroglimi nosilci, ki se v njenem opusu pridružujejo manjšim kvadratnim formatom, v zadnjem času iz vezanih plošč, ki jih posipava z granulati, posredujoč slikovni površini strukturalistični vtis. Najnovejša likovno ustvarjalna faza Cvetke Hojnik nosi naslov Temna stran Meseca (The Dark Side of the Moon), segajoč v okroglo obletnico prvega človekovega pristanka na Luni. Zdravko Milić je med vsemi tremi najbolj kozmičen, pri čemer njegova dela večjih formatov, po eni strani spominjajo na razvoj vesolja od velikega poka naprej, po drugi strani pa ustvarja nadrealistično figuraliko z upodobitvami navzočnosti vesoljskih bitij na Zemlji. Gre torej za edinstveno postavitev v Galeriji DLUM, ki prinaša dobrodošlo osvežitev tudi v celoten mariborski kulturni prostor.

Mario Berdič Codella, marec 2024

 

Organizator: Društvo likovnih umetnikov Maribor

 

Razstava bo odprta od 13. 3. do 6. 4. 2024,

od torka do petka, med 10. in 15. uro, v soboto, med 10. in 13. uro.